Naslovnica Novosti Grudziądz kupuje sedam elektrificiranih Volvo autobusa

Grudziądz kupuje sedam elektrificiranih Volvo autobusa

1133
0
PODIJELI

Grad Grudziądz u Poljskoj potpisao je ugovor za isporuku sedam Volvo električnih hibridnih autobusa. Grad Grudziądz u sjevernoj Poljskoj naručio je sedam Volvo 7900 električnih hibridnih autobusa. Ovo je druga narudžba Volvo autobusa ove godine za Poljsku. Ranije ove godine Inowroclaw je naručio osam električnih hibrida i osam potpuno električnih autobusa od Volva. Volvo je prodao do sada ukupno 112 elektrificiranih autobusa u Poljskoj.

Električni hibridni autobusi se prodaju kao paket na kome Volvo vodi računa o održavanju svih vozila i baterija. Autobusi će se brzo napuniti na krajnjim zaustavljanjima preko pantografa. Stanice za punjenje, koje će isporučiti Heliox, zasnivaju se na zajedničkom interfejsu OppCharge, pri čemu stanice za punjenje mogu koristiti i elektrificirani autobusi od drugih proizvođača autobusa.

Potrošnja energije za Volvo hibridne autobuse je oko 60% niža nego kod odgovarajućih dizel autobusa. Emisija ugljen-dioksida smanjena je za 75 do 90 procenata. Električni hibrid može da radi u električnom modu za oko 70% trase. Volvo 7900 Electric Hybrid nudi veliku fleksibilnost u radu pošto se može koristiti i kao potpuno električni autobus u određenim područjima, a mali dizel motor nudi prošireni opseg u linijskom radu.

“Ovo rješenje omogućava potpuno drugačiju perspektivu urbanističkog planiranja. Moguće je stvoriti zone nulte emisije bez izduvnih gasova, jer električni hibrid ima mogućnost da se u takvim zonama vozi u potpunosti na električni pogon. Otvara se mogućnost za pravljenje stanica na mjestima kao što su tržni centri ili bolnice”, kazala je Małgorzata Durda, direktor autobuske kompanije Volvo Buses Poland.

Autobusi će Grudziądzu biti isporučeni u proljeće 2019. godine. Proizvodnja će se biti u Volvovoj fabrici u Wrocław u Poljskoj. Volvo hibridni autobusi ranije su isporučeni u gradove Wrocław, Sosnowiec, Inowrocław, Jelenia Góra, Tarnowskie Góry i Varšavu, a kompanija je nedavno dobila tendere za isporuku hibridnih autobusa u Krakov, Białystok i Krosno. Prošle godine je Volvo isporučio 35 hibrida u Sosnowiec; do danas najveća flota hibridnih autobusa u Poljskoj. Sve u svemu, Volvo je prodao više od 4000 elektrifizciranih autobusa širom svijeta.