Naslovnica Novosti Berlin kupuje 15 zglobnih električnih Solaris autobusa

Berlin kupuje 15 zglobnih električnih Solaris autobusa

845
0
PODIJELI

U Berlinu će se 15 električnih zglobnih autobusa pridružiti 12-metarskim solo autobusima koji su već naručeni (i djelimično isporučeni). Solaris Bus & Coach je dobio ugovor za 15 vozila modela Urbino 18 electric. Ovim poslom BVG ulazi u narednu fazu nabavke električnih autobusa i po prvi put naručuje potpuno električne zglobne autobuse. Ugovor je vrijedan oko 14 miliona eura.

Potpisanim ugovorom Solaris se obavezao da će naručene električne autobuse početi isporučivati od proljeća 2020. godine. Nova vozila će se puniti na stanicama preko pantografa, što će se desiti po prvi put u Berlinu. Stanice za brzo punjenje isporučit će Siemens. Nova vozila su duga 18 metara i imaju ukupan kapacitet od 99 putnika. Električni autobusi će biti korišteni na liniji 200 koja je jako popularna među turistima. Prošle godine BVG je kupio prve električne autobuse preko tendera koji su zajedno osvojili Mercedes za 15 eCitara i Solaris, sa svojim električnim Urbinom 12. Prva vozila će zvanično biti isporučena na proljeće iako su prva vozila već imala zvaničnu promociju. U svakom slučaju, to ne znači da grad zaustavlja svoja ulaganja u vozila na dizelski pogon, što dokazuje rekordna narudžba za do 950 gradskih autobusa, Mercedes Citaro, koja je potpisana prošle godine.

Vozila i infrastruktura će biti nabavljeni u okviru projekta “E-MetroBus” za istraživanje i razvoj. Cilj projekta je testiranje vozila na autobuskim linijama visoke frekvencije u Berlinu. Projekat “E-MetroBus” finansira Federalno ministarstvo transporta i digitalne infrastrukture sa ukupno 5,6 miliona eura u okviru Direktive o elektromobilnosti. Implementaciju direktive o finansiranju koordinira NOW (National Organisation for Hydrogen and Fuel Cell Technology – Nacionalna organizacija za vodik i tehnologiju gorivih ćelija).Mnogi gradovi u Njemačkoj sve više primjenjuju zabrane za dizel kako bi smanjili zagađenje CO2 i čestica. U augustu 2018. godine, Savezno ministarstvo transporta je obećalo ukupno 125 miliona eura za realizaciju projekata posvećenih poboljšanju kvaliteta vazduha. Među preduzetim mjerama su uključeni i popusti na karte za javni prevoz, kako bi se građani uvjerili da koriste kolektivni prevoz umjesto privatnih automobila. Prioritet, u svakom slučaju, izvještava njemački magazin Wirtschaftswoche, je pretvaranje javnog prevoza u električni prevoz. Njemački nedeljni magazin je sproveo istraživanje koje je uključivalo lokalne kompanije za javni prevoz u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu i Frankfurtu, tj. pet najvećih njemačkih gradova. Ishod? Do 2030. planiraju kupiti najmanje 3000 električnih autobusa.