Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Sjaj Maglaj dobio i Kralja u floti!

EKSKLUZIVNO: Sjaj Maglaj dobio i Kralja u floti!

2275
0
PODIJELI

Kompanija Sjaj iz Maglaja ove godine je značajno unaprijedila svoju uslugu, čime je znatno povećala obim posla, a sve to je praćeno i sa kvalitetnim proširivanjem i povećanjem voznog parka. Na našem portalu ste ranije imali prilike čitati prvo o Setri 416 HDH, a onda i MAN Lion's Coach C Supreme koji su stigli u flotu. MAN je u međuvremenu napustio vozni park, pa je bilo potrebno novo vozilo uz postojeću Kraljicu. A šta bolje pristaje uz Kraljicu nego Kralj – stigao je Neoplan Cityliner!

U kompaniju je stigao Neoplanov model Cityliner C tj. N1217 HDC ili popularno “kratki troosovinac” koji zasigurno neće nigdje ostati neprimjećen pošto osim fantastičnog dizajna ima i jarku crvenu boju. Inače, ova generacije Citylinera je predstavljena 2006. godine, a zanimljivo je da ovaj autobus dobitnik nagrade Autobus godine u Bosni i Hercegovini za 2007. godinu. O njegovom atraktivnom i bezvremenskom izgledu ne treba trošiti riječi pošto autobus govori sam za sebe. Činjenica je da je Cityliner jedan od najdugovječnijih modela na svjetskoj autobuskoj sceni i da se proizvodi skoro 50 godina je svakako hvale vrijedna i to ga svrstava u Crème de la Crème autobuske industrije.

Novi Kralj Maglaja proizveden je 2010. godine i pogoni ga jaki, posebno odabrani motor snage 480 konjskih snaga, koji ispunjava Euro 5/EEV euro norme. Da vožnja bude ekonomična i prođe glatko pobrinuće se ZF-ova automatski mjenjač sa 12 brzina. Osim što je pravi mamac za oči, ovaj autobus donosi i dosta kvalitetne opreme koja će zasigurno svako putovanje učiniti jednistvenim. Vozačima će na raspolaganju biti brojni sigurnosni sistemi za sigurnu i olakšanu vožnju, multifunkcionalni volan, fabrička navigacija, retarder i tempomat te kamera koja će povećati sigurnost vožnje unazad, posebno u noćnim periodima. Tu je još jedna kamera koja se nalazi iznad drugih vrata i prati putnike, a vozači će moći odmoriti i u posebnom odjeljku koji se nalazi iza drugih vrata.

Ukupan kapacitet vozila je 57 mjesta sa vozačem i suvozačem. Sjedišta su standardna Kiel, ali u luksuznijoj izvedbi na kojoj dominiraju crno-sivi detalji sa crvenim bordurama. Sjedišta su kao što smo spomenuli u luksuznijoj izvedbi, sa dodatnim slojem spužve kako bi putovanje bilo što udobnije. Nasloni za glavu su od kože, a putnicima će tokom putovanja biti dostupan i stolić na preklop kao i odjeljak za lične stvari uz nezaobilazne sigurnosne pojaseve. Kao i većina Neoplana, novi “sjajni” Cityliner je opremljen sa audio/video opremom proizvođača Bosch uz dva LCD monitora za reporodukciju video sadržaja. Tokom putovanja putnici će moći koristiti i prednosti koje donosi frižider u prednjem dijelu, te toalet i kuhinja u središnjem dijelu.

Priliku smo iskoristili i da porazgovaramo sa menadžerom turizma u kompaniji Sjaj Maglaj, Benjaminom Hozićem, čovjekom koji je od prvog dana sa portalom BHBus.ba i koji je uvijek tu za nas. Prvo nas je zanimalo, pošto smo na kraju godine, kakvi su rezultati generalno u ovoj godini te kakav je odjek imalo otvaranje turističke agencije, na što nam je gospodin Hozić rekao: “Iako je ostalo još nekih mjesec i po do kraja godine, već možemo reći da je ova godina dosta uspješnija od prethodne s kojom smo također bilo zadovoljni. Broj putnika na redovnim linijama i broj đaka je ostao u planiranom kao i realizacija posla. Međutim, ono čime smo zaista ponosni je naš turistički segment. Turističkom agencijom i njenim radom smo prezadovoljni, pa je dovoljno je reći samo da smo od januara pa do sada sa dva vozila preko preko 150.000 km. Napravili smo brojne saradnje sa raznim agencijama, instituacijama i kolektivima i ovo je jedan segment koji ćemo dodatno unaprijediti u idućoj godini.”

Pošto je nedavno bilo aktuelno usklađivanje međunarodnih linija, zanimalo nas je da li Sjaj Maglaj ima u planu otvarati neku međunarodnu liniju ili neku liniju unutar BiH: “Smatramo da ovo redovnih linija što imamo je sasvim dovoljno i trudimo se tu da pružimo kvalitetnu uslugu. Nove linije nas ne zanimaju, međunarodne pogotovo. Ono na šta se fokusiramo u periodu koji je pred nama je svakako turizam i dodatni razvoj na tom polju”, istakao je Hozić i za kraj poručio da u skorije vrijeme neće biti prinova, ali da se iduće godine može očekivati jedan novi ili noviji autobus sa nešto manjim brojem sjedišta.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Sjaj Maglaj želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa još jednim SJAJnim vozilom!