Naslovnica Novosti Unibuss kupuje BYD električne autobuse

Unibuss kupuje BYD električne autobuse

793
0
PODIJELI

Nakon kupovine Solaris električnih autobusa 2017. godine te VDL Bus & Coach električnih autobusa prošle godine, norveška kompanija Unibuss AS je objavila da je potpisan ugovor sa proizvođačem električnih vozila BYD o nabavci novih električnih autobusa.

Ukupno 23 nova 12-metarska 100-postotna električna autobusa bez emisije štetnih plinova predviđena su za isporuku u drugoj polovici 2020. godine za rad na linijama u i oko norveške prijestolnice Oslo. Ova posljednja narudžba potvrđuje vodeću poziciju BYD-a u nordijskim zemljama, s tim da je čisto električni brend uspješan s više od 200 eBus narudžbi do sada primljenih u regiji.

Ovaj ugovor prati još jedan nedavni posao za BYD proizvode u Norveškoj – ukupno 55 eBusa za kompaniju Vy Buss, koji se sastoji od „Class II“ modela od 13 metara te modela od 12 i zglobnih modela od 18 metara. Ova narudžba označava jedan od najvećih pojedinačnih poslova za BYD od strane nekog evropskog prevoznika.

Posebnoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su Øystein Svendsen, izvršni direktor u Unibuss AS, i Isbrand Ho, generalni direktor BYD Europe. Potpisivanje ugovora se održalo u okviru konferencije o nultim emisijama 2019. godine kojoj će prisustvovati i mnogi norveški političari.

BYD je najprodavaniji brend električnih autobusa u Evropi s preko 1000 jedinica koje su sada u radu ili su naručene i čija se vozila prostiru od hladnoće Skandinavije do vrućina južne Španije, što dokazuje pouzdanost električnih BYD eBusa. Za gotovo sve redovne autobuske linije, BYD-ova tehnologija baterija od željeza i fosfata uz najnoviji sistem baterija BTMS (sistem toplinskog upravljanja baterijama – Battery Thermal Management System) pruža širok raspon radova koji uključuje i cijelodnevne linije.

“Kao vodeći autobuski prevoznik električnih autobusa u Norveškoj, za Unibuss je važno da slijedi globalno obilježeni razvoj. BYD je dostavio najatraktivniju i najisplativiju ponudu za električne autobuse za ovaj tender i veselimo se nastavku suradnje s BYD-om”, kazao je Øystein Svendsen, izvršni direktor Unibuss AS.

“Unibuss je značajan novi kupac”, rekao je generalni direktor BYD Europe, Isbrand Ho i nastavio: “…a narudžba kompanije za 23 vozila predstavlja dokaz poverenja u BYD-ov proizvod i u BYD brend. Novi kupci poput Unibussa promatraju lokalne vlasti i prevoznike u javnom prevozu širom Skandinavije, kao i ostale u Evropi, te shvataju koje prednosti BYD električna vozila. Čist, pouzdan i efikasan prevoz u operativnom pogledu, a tih, ugodan i pristupačan za putnike.”