Naslovnica Ekskluzivno Još jedan Neoplan za kompaniju Sjaj Maglaj!

Još jedan Neoplan za kompaniju Sjaj Maglaj!

1362
0
PODIJELI

Svjedoci smo da se prethonih sedmica autobusi u Bosnu i Hercegovinu uvoze užurbanim tempom. Na našu sreću, to je znak oporavka tržišta i dok jedni šire vozne parkove uslijed povećanog obima posla, drugi poboljšanu situaciju koriste kako bi obnovili postojeću flotu. Trend kupovine autobusa zahvatio je i kompaniju Sjaj iz Maglaja koja se nedavno ponovila sa ni manje ni više – Neoplan Starlinerom!

Nakon što je u jesen 2019. godine stigao Neoplan Cityliner na tri osovine, sada je u proljeće stigao i Neoplan Starliner na tri osovine. Kao i u slučaju Citylinera, i pristigli Starliner je troosovinac u kraćoj izvedbi, što znači da nosi oznako N5217 SHDC. Inače, drugu i posljednju generaciju, Starlinera II, Neoplan je predstavio 2004. godine na Međunarodnom sajmu automobila IAA. Naravno, odmah po predstavljanju Starliner je bio izabran i za Coach of the Year u Evropi. Prvo vozilo II. generacije predano je kupcu već u 2005. godini. Interijer je dizajnirao Neoplan dizajner Andrea Lipp, dok je prednji i zadnjii dio dizajnirao Michael Streicher.

Spomenuli smo da se radi o kraćoj verziji troosovinca, što znači da ima dužinu od 12,99 metara, dok je širok 2,55 te visok 3,9 metara. Autobus je 2010. godina i u u novi dom je stigao sa nešto više od preko 820.000 na tahografu. Novog ljepotana u floti SJAJnoj floti pokreće MAN EEV motor od 504 KS, što je zaista impresivan podatak sa kojim se ne mogu mnogu u BiH pohvaliti. Da vožnja prođe ugodno i bez problema pobrinut će se automatski mjenjač ZF AS Tronic sa 12 brzina. Vanjski izgled je već legendaran i nema se šta detaljno pisati, ali ćemo spomenuti da je vozilo opremljeno kamerom pozadi za lakšu vožnju unazad, automatskim sistemom za pranje farova te xenon svjetlima. Interesantna je i boja vozila, koja je zvanično plava, ali u stvarnosti ovisi od vremenskih prilika da li će vozilo izgledati u nježno plavoj boji ili čak sivoj. Kaže se “Ljepota je u oku posmatrača”, a mi ćemo reći da je boja u oku posmatrača.

Kokpit vozača napravljen je sa jako velikim ukusom za dizajn kao i cijelo vozilo, krenuvši od ergonomskog sjedala za vozača i završivši na instrument tabli vozila. Upravljač vozila je opremljen sa više multifunkcionalnih tipki za pojedine komande u vozilu. Vozačima će također biti na raspolaganju i fabrička navigacija, tempomat, retarder te svi ostali aktivni i pasivni sigurnosni sistemi. Također, moramo spomenuti i prostor za odmor za vozača iza drugih vrata koji je opremljen i sa madracom.

Unutrašnjost je puna prirodnog svjetla zahvaljujući fantastičnoj konstrukciji i puno staklenih površina. Pod je urađen u luksuznoj imitaciji parketa. Unutrašnjost osim vozača i suvozača može da primi 50 putnika. Kapacitet vozila, s obzirom na dužini je fantastičan za komfornu vožnju za sve putnike, posebno na dužim relacijama. Unutrašnjost čini 50 Kiel sjedišta urađenih u malo luksuznijoj verziji sa podebljanim sjedalima i naslonima u kombinaciji kože i tkanine. Sjedišta, osim opcije obaranja naslona, opremljena su još sa stolićima na preklop, mrežicama za lične stvari te naslonima za noge i ruke.

Putnicima će tokom putovanja na raspolaganju biti usb priključci i utičnice, a naravno tu je i toalet, frižider, kuhinja, zasebni difuzori za klimatizaciju i svjetla za čitanje, klima uređaj te sistem grijanja. Interesantno je da audio/video opremu čini Bosch multimedija koja osim mikrofona ima i čak tri monitora, koji se izvlače iz plafona.

Bračni par Hozić, koji sekor turizma u kompaniji Sjaj Maglaj vode već par godina su nam pružili i neke dodatne informacije. Odmah smo ih morali pitati kako su dosad zadovoljni ovom godinom, na šta smo dobili odgovor da su prezadovoljni u svakoj sferi posla. Napomenuli su da održavaju redovne linije koju imaju i da ne planiraju nove te da se kompletno kompanija fokusira na turističku agenciju i turističke aranžmane.

Posebno su istakli i da su prezadovoljni sa polascima za Tursku. Polasci su na mjesečnom nivou, ali interes raste pa će shodno tome i broj polazaka biti veći sa dolaskom ljetne sezone. Ponosni su na činjenicu da imaju ponudu za najbolje ljeto u Turskoj sa najboljim busevima i najboljim cijenama u srednjoj Bosni. S obzirom da je određen broj buseva “pozelenio”, zanimalo nas je i da li će novi ljepotan u zelenu boju, a dobili smo odgovor da neće odmah, ali da je i to svakako u planu.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Sjaj Maglaj želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa još jednim SJAJnim vozilom!