Naslovnica Novosti Van Hool predstavio A seriju – 100% autobus bez emisija

Van Hool predstavio A seriju – 100% autobus bez emisija

464
0
PODIJELI

Van Hool, belgijski proizvođač autobusa i industrijskih vozila, predstavio je svoje prvo izdanje potpuno nove serije autobusa sa 100% nultom emisijom štetnih gasova prvog dana Euro Mobility Expo 2022, međunarodnog sajma javnog prevoza. Električni Van Hool A12 Electric je prvo vozilo u potpuno novom asortimanu autobusa u četiri različite dužine (12 m, 13 m, 18 m i 24 m) opremljenih pogonskim sklopovima s isključivo nultom emisijom: električnim baterijama, gorivim ćelijama (vodik) i pantografima.

Sa ovom novom A serijom Van Hool je spreman da odgovori na sve veću potražnju kompanija javnog prevoza koje se fokusiraju na „ozelenjavanje” svojih voznih parkova. Čak i prije službene objave nove A serije Van Hool je imao 13 narudžbi za ove autobuse, što je ukupno 162 autobusa. Spisak dosadašnjih naružbi:
– 67 Van Hool A13 električnih autobusa za Tide – Aalborg (Danska)
– 36 Van Hool A13 električnih autobusa za De Lijn – Flandrija (Belgija)
– 19 Van Hool A12 električnih autobusa za zakupce De Lijn – Groep Waaslandia, De Decker – Van Riet, Parmentier (Belgija)
– 2 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za FAHMA – Frankfurt (Njemačka)
– 4 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za Pau (Francuska)
– 14 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za Réseau Astuce – Rouen (Francuska)
– 7 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za SMTC90 – Belfort (Francuska)
– 7 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za Lorient (Francuska)
– 6 Van Hool A12 autobusa na gorive ćelije za Eberswalde (Njemačka)

U dizajnu i razvoju nove A serije, posebna pažnja je posvećena težini, održivosti i modularnosti autobusa. Uštede konstrukcijske težine postignute su upotrebom nehrđajućeg čelika visoke čvrstoće, kompozitnih materijala male težine i održivih tehnika lijepljenja. Za to su korištene kompjuterske simulacije i tehnike optimizacije, u kombinaciji s više od 75 godina vještina i iskustva. Nadogradnja, sve naknadne modifikacije i zamjena drugim dijelovima će biti lakša, a samim tim garantuje se dug vijek trajanja vozila. Na ovaj način Van Hool daje važan doprinos cirkularnoj ekonomiji.

Dizajn nove A serije karakteriše njegov aerodinamičan oblik na prednjoj strani. Veliko vjetrobransko staklo pruža optimalan pogled i za vozača i za putnike. Autobusi su opremljeni LED farovima najnovije generacije sa svjetlima za dnevnu vožnju. Veliki zadnji prozor propušta puno prirodnog svjetla. Također, pozadi su korištena LED svjetla najnovije generacije. Veliki pristupni otvor na zadnjem panelu omogućava lagan pristup tehničkom dijelu autobusa. Veliki bočni prozori povećavaju količinu prirodne svjetlosti koja ulazi u autobus, doprinoseći svijetlom interijeru. Autobusi imaju široka vrata za putnike, što putnicima olakšava ulazak i izlazak. Za vozača je standardno obezbjeđena zatvorena kabina sa dosta prostora za odlaganje stvari. Ergonomska kabina, koja ispunjava standarde Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV), pruža vozaču pregled svih karakteristika vozila na prvi pogled, poboljšavajući opću sigurnost. Unutrašnja klima se reguliše jedinstvenim sistemom pri čemu klimatizovani zrak dolazi iz centralnog krovnog vazdušnog kanala, zasnovanog na tehnologiji toplotne pumpe (sa vodom kao kondenzatorom) i rekuperacijom toplote, što rezultira uštedom energije u poređenju sa klasičnom toplotnom pumpom.

Nova A serija je posebno dizajnirana da podrži budućnost bez štetnih emisija, ali bez ugrožavanja vozne sposobnosti, udobnosti putnika ili performansi vozila. Da bi postigao ovaj cilj, Van Hool radi sa komponentama i tehnologijom različitih dobavljača i projektnih partnera. Van Hoolova snaga leži u znanju i iskustvu njegovog osoblja za savršenu koordinaciju ovih komponenti. Uoči 75. godišnjice kompanije (1947-2022) Van Hool ovim potvrđuje svoju inovativnu sposobnost, zasnovanu na dugogodišnjem iskustvu. Već je izgradio više od 1.400 električnih autobusa i autobusa u različitim složenim izvedbama: električni, hibridni, sa gorivim ćelijama i pantografima.

Krajem 2020. Van Hool je isporučio prvi od deset električnih visokopodnih autobusa modela CX45E namijenjenih Sjedinjenim Državama. Ukupno su prodane 22 jedinice, a nedavno je lansiran i prvi svjetski električni dvospratni autobus  TDX25E. Van Hool je nezavisni belgijski proizvođač autobusa i industrijskih vozila sa sjedištem u Koningshooiktu. Kompanija je osnovana 1947. godine, a ove godine slavi 75. godišnjicu postojanja. Velika većina proizvedenih jedinica namijenjena je Evropi i SAD-a. Van Hool ima oko 3.500 zaposlenih širom svijeta, od kojih većina radi u proizvodnim pogonima u Koningshooikt-u (Belgija) i Skoplju (Sjeverna Makedonija).