Naslovnica Novosti Karsan, Iveco i Irizar dobitnici nagrada za održive autobuse za 2023

Karsan, Iveco i Irizar dobitnici nagrada za održive autobuse za 2023

386
0
PODIJELI

Sredinom oktobra su proglašeni pobjednici nagrada Sustainable Bus of the Year 2023, a oni su Karsan e-ATA 12, Iveco Crossway LE Hybrid CNG i Irizar i6S Efficient i to u kategorijama Urbani, Međugradski i Turistički autobusi.

Međunarodni žiri sastavljen od evropskih specijaliziranih časopisa objavio je pobjednike šestog izdanja ove nagrade. Nagrade su primili Okan Baş, izvršni direktor Karsana; Domenico Nucera, predsjednik poslovne jedinice za autobuse u Iveco Grupi; Imanol Rego, izvršni direktor Irizar Group. Žiri predstavlja sedam evropskih zemalja, a svaku od njih predstavlja vodeći sektorski časopis i to: Mobilités Magazine (Francuska), Omnibus.news (Njemačka), Autobus (Italija), Infotrucker (Rumunija), Revija Tranzit (Slovenija), Carril Bus (Španija) i Bus and Coach (UK).

Sustainable Bus Award 2023 Urban: Karsan e-ATA 12
Model e-ATA 12 je središnji dio Karsanove ambiciozne ofanzive elektrifikacije. Grupa je u potpunosti prihvatila izazov dekarbonizacije gradskog javnog prevoza i više neće ulagati sredstva u razvoj autobusa sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Karsan je krajem 2021. lansirao čitav niz električnih vozila, dodajući 10, 12 i 18-metarska vozila prethodnim modelima od šest i osam metara (koji su kompaniji omogućili da prednjači u mini i midi segmentu autobusa u posljednje dvije godine). Ono što je ključno, vozila su zasnovana na platformi izgrađenoj od nule za električni pogon i sadrže komponente vodećih svjetskih dobavljača brendova. Vozila sa punim niskim podom omogućavaju starijim osobama i osobama sa invaliditetom lako kretanje. Štaviše, stopa recikliranja komponenti je iznad 95%.

Sustainable Bus Award 2023 Intercity: Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG
Danas se na evropskom tržištu može uočiti jasan trend u pogledu energetske tranzicije u klasi II: povećanje obima vozila na plin (čak +60% između 2020. i 2021.). Tehnologija koja je prije samo nekoliko godina bila gurnuta u urbani perimetar sada postaje prava alternativa dizelu u međugradskim operacijama. Iveco Bus, evropski lider u segmentu, podiže ljestvicu kombinacijom CNG krovnih rezervoara sa blagim hibridnim modulom, potpisanim sa Voithom. Rezultat je vozilo, koje je ove godine predstavljeno i dostupno na tržištu od 2023. godine, koje predstavlja pouzdanu i održivu alternativu za one koji žele smanjenje emisija u međugradskom segmentu. Zaista, očekuje se da će upotreba ove tehnologije smanjiti potrošnju goriva za 15%, a ukupni troškovi vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership) za 5%. Sa biogorivom se može postići smanjenje CO2 do 84%.

Sustainable Bus Award 2023 Coach: Irizar i6S Efficient

Irizar i6S Efficient predstavljen je sredinom godine i predstavlja revolucionarni autobus kompanije Irizar. Potrošnja goriva smanjena za 13%, aerodinamički koeficijent poboljšan za 30%, usvojeni su kompozitni materijali za smanjenje mase (oko 950 kg manje) i integrirane tehnologije prediktivnog održavanja za smanjenje vremena zastoja. Irizar je redizajnirao svoj i6S s jednim jedinim ciljem: postizanjem veće operativne efikasnosti, što je od suštinskog značaja za sektor na čije ponovno pokretanje utiče pritisak cijena izazvan energetskom krizom. Rezultat je vozilo koje kombinuje provjerenu platformu sa nizom detalja koji značajno poboljšavaju njegove ukupne troškove vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership).