Naslovnica Ekskluzivno BHBus na Busworld Europe 2023: Anadolu Isuzu i Iveco Bus

BHBus na Busworld Europe 2023: Anadolu Isuzu i Iveco Bus

458
0
PODIJELI

Ovog puta ćemo iznijeti naše impresije i pregled ponude koju su na Busworld Europe 2023 predstavili proizvođači Anadolu Isuzu i Iveco Bus, pošto su i jedni i drugi donijeli puno novina i svjetskih premijera.

Turski Anadolu Isuzu je pratio trend da ovogodišnja vozila budu sva u istoj boji, pa su se odlučili na crvenu boju, boju zastave Turske. Anadolu Isuzu je imao jako lijep uređen štand, a ni ponuda nije bila loša. Ovom prilikom bili su predstavljeni Kendo 13 CNG, Grand Toro i dva električna modela NovoCiti Volt i CitiVolt. Jedan CitiVolt je bio parkiran i vani za demo vožnje. Anadolu Isuzu je ubilježio i jednu svjetsku premijeru – električni midibus NovoVolt. O ostalim modelima smo manje više pisali ranije na portalu, a od četiri modela (bez premijere NovoVolta), imali smo prilike čak tri vidjeti u Bosni i Hercegovini, gdje je falio još samo CitiVolt.

Ovom prilikom ćemo se ipak zadržati malo više na premijerno pokazanom električnom modelu NovoVolt. Ovo vozilo je prvi električni međugradski/turistički autobus kompanije Anadolu Isuzu, koji je naslijedio nagrađivani Novo model, poznat od 2008. godine. NovoVoltov električni motor i redizajnirani dizajn smanjili su emisiju goriva i smanjili emisiju buke, naglašavajući mjere koje je kompanija poduzela da bi postigla svoje ciljeve za održivu budućnost. NovoVolt nudi efikasnost, visok nivo upravljivosti i odličan nivo udobnosti, posebno na srednjim i dugim putovanjima, zahvaljujući svojoj dužini od 7,3 metra i prostranoj unutrašnjosti. Pogon NovoVolta, zasnovan na bateriji od 165 kWh, omogućava mu da ponudi domet od 225 km. Elektromotor ima kontinuiranu snagu od 320 kW i obrtni moment od 1.200 Nm. NovoVolt može da preveze 29 putnika, zahvaljujući činjenici da su baterije integrisane u platformu. Ovaj model se očekuje na cestama u redovnom radu tokom 2025. godine.

Anadolu Isuzu je predstavio novu generaciju sjedišta za vozila, novu generaciju retrovizora, ali i sistem kamera na pojedinim modelima. Također, mjesto su našli i novodizajnirani volan u modelu Kendo 13 CNG. Vrijedi istaći i da se 12-metarski solo električni autobus CitiVolt našao među dobitnicima nagrada ovogodišnjeg Busworlda, a dobio je Label of Excellence SAFETY, u segmentu sigurnosti vozila.

Ovakvi sajmovi su uvijek puni iznenađenja, a na Ivecovom štandu toga nije falilo. Prvo iznenađenje je bilo predstavljanje novog loga Iveco Bus. Štand je bio krcat autobusima, a primat su imala električna vozila: eDaily, E-Way, Streetway Elec i Crossway LE Elec, koji je dobio i nagradu Sustainable Bus of the Year. Osim gužve unutra, Iveco je napravio gužvu i na otvorenom prostoru gdje je izložio četiri vozila.

Novo iznenađenje je bilo i predstavljanje fejsliftovanog modela Crossway LE, a svjetsku premijeru je ubilježio model E-Way H2. Interesantno je da je za novi model strateški partner bila kompanija Hyundai. E-Way H2 je 12-metarski niskopodni gradski autobus opremljen električnim motorom od 310 kW i sistemom gorivih ćelija koje obezbeđuje HTWO, poslovni brend Hyundai Motor Group na bazi vodika.

Sa četiri rezervoara za vodik i jednom baterijom od 69 kWh kompanije FPT Industrial, brenda Iveco grupe specijalizovanog za tehnologije pogonskih sklopova, vozilo nudi domet vožnje od 450 km u normalnim uslovima rada. E-Way H2 omogućava i punjenje vodikom i punjenje baterije. Razvijen od strane Iveco Busa, ovaj hibridni koncept srednje snage ne samo da optimizira način na koji se vozilo puni, već i pomaže ugrađenom baterijskom paketu i sistemu gorivih ćelija da postignu najveću efikasnost i izdržljivost. Ovaj model će se proizvoditi u fabrikama u Annonayu, Francuska, i Foggia, u Italiji.

Šta smo to zatekli na sajmu vezano za Isuzu i Iveco vozila pogledajte u galeriji slika ispod:

POVEZANO:
BHBus na Busworld Europe 2023: MAN Truck & Bus
BHBus na Busworld Europe 2023: Daimler Buses
BHBus na Busworld Europe 2023: Yutong
BHBus na Busworld Europe 2023: Solaris Bus & Coach i Van Hool