Naslovnica Novosti Irizar i6S Efficient Hydrogen je Autobus godine u Španiji

Irizar i6S Efficient Hydrogen je Autobus godine u Španiji

179
0
PODIJELI

Nakon predstavljanja u oktobru prošle godine na međunarodnom sajmu Busworld, novi Irizar i6S Efficient Hydrogen osvojio je nagradu za španski Autobus godine 2024.

Imanol Rego, izvršni direktor Irizar grupe, i Mikel Perez, komercijalni direktor Irizara za Španiju i Portugal, primili su nagradu na ceremoniji dodjele nagrada koja je održana 24. januara, u hotelu Novotel Madrid. Događaj je okupio poslovne ljude iz sektora, članove glavnih industrijskih udruženja i predstavnike institucija.

Ovo je deveti put da Irizar osvaja nagradu. Pored dosadašnjih priznanja za modele Century, Irizar PB i Irizar i6, 2015. godine prvi put su osvojili nagradu za Autobus godine sa 100% električnim Irizar i2e. Naredna 2016. je bila godina dvostruke nagrade: autobus Irizar i8 i 100% električni autobus Irizar Grupe proglašeni su za španski autobus godine 2016 i za ekološki prihvatljivo industrijsko vozilo godine. Irizar i6S je također dobio nagradu 2017. godine. Pored toga, Irizar i6S Efficient, najefikasniji autobus u historiji Irizara, osvojio je nagradu za Autobus godine u Španiji prošle godine.

“U Irizaru želimo da budemo ključni akter u mobilnosti budućnosti. Da bismo to postigli, sve naše napore usmjeravamo na dekarbonizaciju i smanjenje potrošnje i emisija naših vozila. Sigurni smo da će budućnost biti multitehnološka. A Irizar i6S Efficient Hydrogen, zajedno sa ostatkom niza tehnologija dostupnih za naše autobuse, dokaz je toga.”, napomenuo je Imanol Rego, izvršni direktor Irizar grupe. “To je pionirski projekat koji vraća Irizara na čelo tehnologije na putu ka održivoj mobilnosti budućnosti”, dodao je Mikel Pérez, komercijalni direktor Irizara za Španiju i Portugal.

Irizar i6S Efficient Hydrogen, prvi put predstavljen na međunarodnom sajmu Busworld, prvi je evropski visokopodni autobus H2 sa nultom emisijom štetnih gasova. Ovaj projekat pokazuje Irizarovu čvrstu posvećenost pružanju kompletnog asortimana vozila sa nultom emisijom za kratke i velike udaljenosti. I to je prekretnica u napretku ka održivoj mobilnosti budućnosti.

Ovo vozilo na vodik razvio je isključivo Irizar u saradnji s vodećim kompanijama i tehnološkim centrima. Irizar i6S Efficient Hydrogen je trenutno u fazi testiranja za različite tipologije. Akumulacija znanja i iskustva bit će ključna za oblikovanje buduće palete vozila na vodik.

Irizar i6S Efficient Hydrogen ima domet do 1000 km i minimalno vrijeme punjenja od oko 20 minuta. Shodno tome, način na koji budući klijenti posluju neće biti promijenjen i oni mogu nastaviti koristiti uobičajene linije i rasporede. Isto tako, vozila Irizar i6S Efficient Hydrogen mogu povremeno raditi u električnom načinu rada, ako je potrebno. Može se istaći i visoka izdržljivost glavnih dijelova vozila. Baterije će ostati u vozilima cijeli vijek trajanja, a goriva ćelija će trebati održavanje, bez zamjene dijelova, nakon oko 30.000 sati rada, ovisno o vrsti linija i korištenju.

Sa nedavno lansiranim Irizar i6S Efficient Hydrogen, Irizar je ponovo na vrhuncu tehnologije za pametnu, povezanu, nultu emisiju i mobilnost sa više tehnologija.