Naslovnica Novosti Van Hool obustavlja proizvodnju autobusa u Belgiji!

Van Hool obustavlja proizvodnju autobusa u Belgiji!

393
0
PODIJELI

Nakon što su prošle godine Volvo i Scania objavili da obustavljaju ili smanjuju proizvodnju autobusa, sada je isto najavio i belgijski proizvođač autobusa Van Hool. Proizvođač je pokrenuo plan oporavka koji će promijeniti njegov pristup sektoru javnog prevoza, što će rezultirati gubitkom oko 1.100 radnih mjesta.

Kao dio ovog plana, kompanija će svoje aktivnosti preusmjeriti na specifične segmente tržišta, kao što je proizvodnja autobusa u svojoj fabrici u Skoplju u sjevernoj Makedoniji. U međuvremenu, od 2024. do 2027. godine kompanija će restrukturirati rad na svojoj lokaciji Koningshooikt u Belgiji, gdje će oko 1.100 zaposlenih ostati bez posla.

Ko-izvršni direktor Marc Zwaaneveld je rekao: “Razumijemo uticaj koji će ovaj plan imati na zaposlene i njihove porodice i teško nam je da preduzmemo ovaj korak. Međutim, s obzirom na veoma hitnu situaciju u kojoj se kompanija nalazi, zaista je neophodno poduzeti ove mjere kako bi se osigurala održiva budućnost za Van Hool. Sa ovim planom oporavka Van Hool ostaje značajan poslodavac u Flandriji.”

Najveći broj odlazaka zaposlenih dogodit će se ove godine, a oko 830 ljudi će biti otpušteno, otići u penziju ili otići. U 2025. i 2026. godini očekuje se još preko 50 prirodnih odlazaka, a 2027. godine kompaniju će napustiti još oko 220 zaposlenika kroz otpuštanje i penziono osiguranje.

Ovaj plan oporavka je odgovor na izazovne finansijske uslove sa kojima se kompanija trenutno suočava. Kompanija navodi da je to zbog nekoliko faktora, uključujući uticaj COVID-19, visoke troškove energije, inflaciju i globalne probleme sa snabdjevanjem komponentama. Kako bi riješio ove probleme, Van Hool navodi da će sada biti selektivniji u prihvatanju novih narudžbi u sektoru javnog prevoza.

U međuvremenu, proizvodnja autobusa će se prvenstveno odvijati u fabrici u Skoplju, a ne u Koningshooiktu. U Koningshooiktu, odjel će se umjesto toga fokusirati na poluprikolice koje zahtijevaju viši stepen stručnosti. Međutim, sektor autobusa će zadržati svoje odjele ekspertize, istraživanje i razvoj, izgradnju prototipa i postprodajne objekte u Koningshooiktu.