Naslovnica Novosti Pet Solarisovih autobusa na vodik stiže u italijansku Mantovu

Pet Solarisovih autobusa na vodik stiže u italijansku Mantovu

67
0
PODIJELI

Transportni operater APAM Esercizio S.p.A. iz Mantove je naručio pet modernih autobusa na vodik, Solaris Urbino 12 hydrogen. Isporuke su planirane za kraj 2025. godine.

Smještena u regiji Lombardija, Mantova cilja na rješenja vodika u svojim naporima da dekarbonizira regiju. Ovo je savršeno u skladu s najnovijom narudžbom koju je primio Solaris, za pet autobusa sa pogonom na vodikove gorive ćelije. Vrijedi napomenuti da pokrajina Mantova učestvuje u projektu uspostavljanja doline vodika. Konačno, projekat pretpostavlja proizvodnju preko 1.500 tona vodika iz obnovljivih izvora godišnje.

Ključne karakteristike Solaris Urbino 12 hydrogen autobusa uključuju 70 kW vodikove gorive ćelije. Vodik će se skladištiti u pet kompozitnih boca postavljenih na krovu vozila. Autobusi će biti opremljeni elektromotorima u pogonskoj osovini, koji će se pokretati energijom proizvedenom u gorivim ćelijama. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, autobusi će emitovati samo vodenu paru u okolinu, koja je bezopasna za okoliš.

Iako je ovo prva narudžba APAM-ovog klijenta Esercizia iz Mantove, Solarisova pozicija na italijanskom poluotoku je čvrsto utvrđena. O tome svjedoče nedavne značajne narudžbe, uključujući 105 električnih autobusa za Milano, 112 zglobnih trolejbusa za AMT Genova, 130 autobusa na vodik Urbino 12 za TPER u Bolonji i 90 autobusa na vodonik za Azienda Veneziana della Mobilita.