Naslovnica Novosti Solaris autobusi na vodik stižu u Veneciju

Solaris autobusi na vodik stižu u Veneciju

339
0
PODIJELI

Solaris je dobio još jednu narudžbu za isporuku vozila sa nultom emisijom u Italiju. Autobusi na vodik Urbino 12 hydrogen služit će stanovnicima Venecije i njene okoline zahvaljujući ugovorima potpisanim s prevoznicima AVM Venezia i ACTV SPA Venezia, koji pružaju usluge javnog prevoza u Veneciji, kao i u opštinama Venecija i Chioggia. Isporuke su predviđene za kraj drugog kvartala 2023. godine, a vrijednost ugovora premašuje 2,5 miliona eura.

Autobus na vodik Urbino 12 je niskopodno vozilo koje ne stvara lokalne emisije. U srcu autobusa nalazi se vodonična goriva ćelija od 70 kW koja djeluje kao minijaturna hidrogenska elektrana u vozilu. Jedini nusproizvodi hemijske reakcije koja se odvija u vodikovim gorivim ćelijama su toplina i para. Gorivo se skladišti u gasovitom obliku, u najsavremenijim kompozitnim rezervoarima na krovu. Rezervoari su rigorozno testirani i dizajnirani su da osiguraju maksimalnu sigurnost za vozača, putnike i pješake. Ovaj autobus na vodik izdvaja se zbog kratkog vremena punjenja goriva i veoma velikog dometa, oko 350 km, čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Udobnost putovanja u ovim autobusima na vodik od 12 metara, s rasporedom 2-2-2 vrata, između ostalog će biti osigurana klima uređajem sa toplinskom pumpom, kao i USB priključcima za putnike koji se nalaze na bočnim zidovima vozila. Upravljački program će također biti podržan od strane MobilEye Shield+. Ovo je moderan sistem koji upozorava vozača svaki put kada se neočekivani predmet detektira u blizini autobusa.

Vozila će također imati sistem za brojanje putnika. Kontinuirano servisiranje vozila će omogućivati eSConnect, sistem za praćenje i upravljanje autobuskim voznim parkom koji je dizajnirao Solaris.

Urbino 12 hydrogen namijenjeni Veneciji još su još jedna serija vozila koja ne proizvode lokalne emisije koja će služiti stanovnicima ove regije. U 2020. godini, prema ugovoru sklopljenom s ACTV SPA Venezia, Solaris je isporučio gradu 30 električnih vozila Urbino 12 zajedno s infrastrukturom za punjenje. Raspoređeni su za isključivo pružanje javnog prevoza u dvije gradske četvrti koje se nalaze na otocima u Venecijanskoj laguni: Lido i Pellestrina.

Autobusi na vodik su bitni dio Solarisove ponude e-mobilnosti i atraktivan prijedlog za gradove i općine koje nastoje postići sisteme javnog prevoza bez emisija. Autobusi na vodik Solaris Urbino 12 se mogu vidjeti npr. na ulicama Bolzano u Italiji, Kelnu i Wuppertalu u Njemačkoj, kao i u pokrajini Južna Holandija u Holandiji i u gradu Konin u Poljskoj. Štaviše, 12-metarski Solaris autobusi sa pogonom na vodik uskoro će krenuti na ulice Gornje Bavarske, Palma de Majorke, Beča, Bratislave, Lublina i Poznanja.