Naslovnica Novosti Scania Interlink HD za austrijske vatrogasce

Scania Interlink HD za austrijske vatrogasce

935
0
PODIJELI

Vatrogasci provincije Gornja Austrija su dobili novo vozilo i prilagođeno njihovim potrebama. Vatrogasna brigada Gornje Austrije, Landes-Feuerwehrverband Oberösterreich, od sada će koristiti Scania Interlink HD visokopodni autobus za logističke i taktičke operacije. Vozilo služi i kao mobilno zapovjedno mjesto za osoblje, kao i transportno vozilo.

“Već više od tri decenije koristimo autobuse za prevoz putnika i za pomoć stradalim u nesrećama”, kazao je vatrogasni inspektor Markus Mayr, šef odjeljenja civilne zaštite Landes-Feuerwehrverband Oberösterreich. Pored standardnih karakteristika, autobus je isporučen u standardnoj vatrogasnoj crvenoj boji, a opremljen je dodatno sa plavim svjetlima, plavim blinker lampicama i sirenom. Zanimljivo je i da je zbog primjene vozila, gdje je ekspresno djelovanje od vitalnog značaja, brzina vozila ograničena na 110 km/h.

Isporučeni autobus Interlink HD je isporučen u 10-metarskoj izvedbi i ima 35 sjedišta te četiri stola koji se po potrebi mogu lako ukloniti mehanizmom za brzo otpuštanje. Također sadrži čajnu kuhinju, toalet i prostor za prtljag. “Zamjena autobusa sa pet do šest manjih vozila nije dolazila u obzir. Važno je razmotriti dobijanje prostranog rasporeda. To je definitivno slučaj sa ovim Scania autobusom.”, završio je Mayr.

Scania Interlink HD je bila i kandidat za Autobus godine u Evropi za 2018 godinu, a zanimljivo je da je relativno čest odabir za klupske autobuse. Nedavno je Švedski skijaški savez odabrao ovaj troosovinski autobus kao službeno vozilo za svoje takmičare, a nešto ranije je ovaj model odabrao i Češki hokejaški savez za svoju A reprezentaciju.