Naslovnica Novosti Bluebus se iduće ljeto vraća na ulice Pariza sa električnim autobusima nakon...

Bluebus se iduće ljeto vraća na ulice Pariza sa električnim autobusima nakon plaćanja kompenzacije

157
0
PODIJELI

RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens), je najavio da će se električni autobusi proizvođača Bluebus vratiti na ceste sljedećeg ljeta, nakon povlačenja 148 jedinica iz saobraćaja u proljeće 2022. nakon što su se u kratkom vremenskom razdoblju dogodile dvije nesreće s požarima. Također, vozila isporučena nakon aprila 2022. povučena su iz upotrebe što znači da su ukupno 232 vozila imobilizirana tokom dvije godine, kako spominje francuski trgovački medij Car&Bus News. U maju 2023. godine mediji su izvijestili da je izvršni direktor RATP-a tražio naknadu štete koju je RATP pretrpio od grupe Bolloré, proizvođača Bluebusa.

RATP, Île-de-France Mobilités i Bluebus, piše Le Figaro, postigli su dogovor kojim su okončali tekuće rasprave. Prema drugom francuskom mediju La Lettre, Bluebus će morati platiti pozamašan račun, čiji iznos nije preciziran, kako bi kompenzirao RATP. Mjesec dana nakon požara, piše Le Figaro, grupa Bolloré je tvrdila da je pronašla glavni uzrok požara, koji su pripisani “sastavljanju elektroničke komponente na određenoj seriji”.

“Najvjerojatnija hipoteza za ove požare je kratki spoj između ćelija ili unutar određenih ćelija koje čine baterije”, piše Bureau d'enquêtes sur les incidents de transport terrestre (BEA-TT), koji također preporučuje uvođenje “uređaja za upozoravanje vozača na bilo kakav kvar koji bi mogao izazvati požar”. Konačno izvješće ove istrage trebalo bi biti objavljeno u prvoj polovici 2024. godine.