Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Farre tours vlasnik prve nove Setre 515 HD u BiH!

EKSKLUZIVNO: Farre tours vlasnik prve nove Setre 515 HD u BiH!

2224
0
PODIJELI

Sjajnu godinu, možda i najbolju do sada u svojoj historiji, kompanije Farre tours iz Sarajeva završava sa još jednom prinovom u floti. Kako to obično biva, šlag dolazi na kraju, pa je nakon proljetne prinove MAN Lion's Coach, te ljetnih prinova Sprinter i još jedan MAN, za kraj godine stigla nova novcata kraljica – Setra 515 HD! Ono što ovu kraljicu čini još posebnom su činjenice da je ovo prva nova Setra 515 HD u BiH, ali i da je Farre tours postao prva kompanija u BiH koja se bavi isključivo vanlinijskim prevozom, a da je kupio novu Setru serije 500, što je svakako za svaku pohvalu.

Teško je bilo šta novo reći i napisati o Setri 515 HD, ali ćemo pokušati sumirati samo osnovne stvari. Nakon dosadašnjih modela 516 HD kojih već imamo priličan broj u BiH, ova 515-ka ima nešto kraću izvedbu od 12.295 mm u dužinu. Mercedesov Euro 6 motor OM 470 u kombinaciji sa automatskim mjenjačem GO 250-8 MPS, sa osam brzina, će osigurati sasvim dovoljnih izlaznih 315 kW tj. 428 KS. Vanjski izgled bijele Kraljice krase dodatno i retrovizori u istoj boji te hromirani logo na ratkapama Mischelin guma u dimenzijama 295/80 R22.5.

Komfornom kabinom vozača dominira multifunkcionalni volan obložen kožom uz ergonomsko grijano sjedište koje ima naslone za ruke. EvoBus vozila su definitivno postala sinonim za sigurnost pa je i ovaj autobus opremljen brojnim aktivnim i pasivnim sigurnosnim sistemima. BAS (Brake Assist), VOITH Hidrodinamički retarder sa vodenim hlađenjem (SWR), Elektronski sistem kontrole stabilnosti (ESP) sa ASR, Tempomat i ABA4 su samo neki od njih. Videokamera za praćenje centralnog ulaza i kamera za vožnju unazad su također neke od sigurnosnih sistema.

Putnicima će na raspolaganju biti ukupna zapremina prtljažnika od 8,6 m3, a većina otpada na prtljžani prostor ispod sjedišta. Poklopci bunkera se otvaraju vertikalno, a unutra se nalaze tepih i svjetlo. Za dodatni prtljag će se pobrinuti odeljak iza zadnje osovine kao i dodatni prtljažni prostor iznad zadnje osovine te police u unutrašnjosti vozila. Svi Setra autobusi koriste moderna LED rješanja za rasvjetu. Tako su srednja i duga svjetla, ugaona svjetla, periferno svjetlo za vožnju unazad, zadnja markirna gabaritna svjetla te kompletna unutrašnja rasvjeta u putničkom, suvozačkom i vozačkom prostoru isključivo u LED izvedbi.

Ukupan kapacitet vozila je 49+2+1. Sjedišta su Setra Voyage sa Setra logo na sjedištima i koja su tapacirana u Voyage plus stilu. Sjedišta su ergonomska, turistička izvedba, spremna za sve destinacija bez obzira na kilometražu i da osiguraju maksimalnu udobnost i komfor. Putnici će uživati u multimedijalnom audio/video sistemu sa DVD playerom, satelitskom navigacijom, LCD video monitorom 19” u prednjem dijelu vozila koji je električno preklopni i još jednim LCD video monitorom 19” u srednjem dijelu vozila. Zanimljivo je da se navigaciona mapa može pustiti na ekranima u putničkom prostoru.

Za optimalnu temperaturu, neovisno od vanjskih uslova, pobrinuće se krovni klima uređaj SPHEROS u vozačkom dijelu i EvoCool Comfort za putnički prostor, kao i dodatni grijač sa mogućnošću automatskom programiranja unaprijed. Od ostale opreme možemo izdvojiti mikrofon za vozača i suvozača, frižider u prednjem dijelu, prostor za ugradnju kreveta za vozaca i toalet sa vodenim ispiranjem.

Direktor kompanije Fahrudin Vragić za naš Portal je se pohvalio rezultatima i rekao da se nada da će iduća godina barem biti kao ova, ako ne i bolja te nastavio: “Ova godina je bila fantastična i posla je bilo na sve strane o čemu svjedoče i nabavke novih vozila. Odluka o Setri je donešena pažljivo. Iako smo prezadovljni sa MAN autobusima, zbog zahtjeva partnerskih agencija odlučili smo se na nabavku i jednog Setra autobusa. Ipak, agencije nam traže vrhunski kvalitet – a upravo je to ono što im sa ovom Setrom i nudimo.”

Setra je odmah i brendirana, doduše sa novim detaljima osim natpisa firme, a gospodin Vragić nam je rekao da je napravljen ugovor sa KK Spars Realway iz Sarajeva da njihova kompanija bude ekskluzivni prevoznik ovog kluba u idućih nekoliko godina pa je shodno tome Setra dobila i nove naljepnice uz napomenu da je ovo i još jedan segment u kojem se širi krug rada kompanije Farre tours. Za kraj smo dobili i još informacije da se za novu godinu spremaju i nove prinove: “Kod nas nema odmora. Uvijek se nešto radi i sprema. Mogu vam samo reći da će sa dolaskom proljeća i proljetnih lasta stići i novi autobusi” – završio je Vragić.

Ekipa portala BHBus.ba porodici Vragić i svim uposlenicima kompanije Farre tours Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!