Naslovnica Ekskluzivno BHBus na Busworld Europe 2023: Temsa, Zhongtong, Altas i King Long

BHBus na Busworld Europe 2023: Temsa, Zhongtong, Altas i King Long

606
0
PODIJELI

Novi članak o Busworld Europe 2023 nastavljamo sa predstavljanjem ponude vozila koju su prezentovali proizvođači autobusa Temsa (Turska), Zhongtong (Kina), Altas auto (Litvanija) i King Long (Kina).

Temsa je potaknula svoj globalni rast strategijom mobilnosti usmjerenoj na održivost i pokazala je svoju predanost nultoj emisiji na Busworld Europe. Na svom štandu predstavila je tri različita modela s nultom emisijom. Uz električni autobus Avenue Electron, Temsa je posjetiteljima predstavila i LD SB E, prvi evropski električni međugradski autobus. Treće vozilo je bilo ujedno i svjetska premijera, a radilo se o međugradskom visokopodnom autobus na vodikov pogon koji će se razvijati u saradnji s CaetanoBusom. O ovom vozilo smo nešto detaljnije pisali malo prije samog predstavljanja na Busworldu: https://www.bhbus.ba/2023/09/29/temsa-i-caetanobus-ce-iduce-godine-predstaviti-visokopodni-autobus-na-vodik/

Kineski proizvođač Zhongtong predstavio je dva vozila, dok je treće vozilo bilo izloženo u kooperaciji sa litvanskim Altas auto. Zhongtong je doveo vozila na električni i pogon na vodik i to električni turistički autobus H12 i gradski autobus na vodik N12. Posebno dizajniran za turističko tržište, Zhongtong električni model H12 dobio je potrebne dozvole i za prodaju u EU. Autobus ima jako lijep dizajn, a i unutrašnjost je urađena u luksuznom dizajnu i izvedbi. Posebno su nas dojmila sjedišta i sistem unutrašnje rasvjete, iako je instrument tabla mogla biti malo ljepše urađena. Zhongtong N12 autobus na vodik ispunio je sve svoje prevozne zadatke na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koje su održane prošle godine. Nakon što je prošao niz strogih testova koje je proveo China Automotive Technology & Research Center Co. Ltd. (CATARC), autobus ima dokazane rezultate veoma pouzdanih performansi.

Litvanski Altas auto je u saradnji sa Zhongtong izložio električni midibus koji se bazira na modelu Zhongtong V7, pod nazivom Altas Novus City V7. Ova kompanija, koja je specijalizirana za minibuseve, povećala je svoju ponudu sa novim električnim midibusom. Vozilo je dugo 7,5 metara, a na Busworld Europe 2023 imalo je svoje premijeru u “vision” verziji. Također, između ove dvije kompanije dogovoren je rad i na još jednom električnom vozilu, ali detalji nam za sada nisu poznati osim naziva Novus City N8. Osim ovog vozila, izložena su još i dva modela na bazi Mercedes Sprintera – oba električna – Novus Cityline LW i Novus Multiline. Prvi model je za gradski saobraćaj i kapaciteta  22 putnika s niskopodnim srednjim dijelom. Ima NMC bateriju od 115 kWh i domet do 270 km. Sličan paket predstavljen je i u vozilu Novus Multiline koji je namjenjen za međugradski i turistički prevoz. Njegov kapacitet iznosi do 19 sjedišta.

Ovaj članak je usko vezan za predstavljanje tri vozila, a taj niz nastavio je i King Long sa svojim električnim modelima PEV6, PEV9 i C12E. Najmanji izloženi model bio je gradski minibus PEV6 dužine šest metara. U odnosu na konkurenciju ističu da je vozilo štedljivo, ekonomično i praktično te za više od 150 kg lakše. Čisto električni gradski autobus PEV9, po samom nazivu se vidi da je dužine devet metara i pogodan je za autobuske operacije na velikim i srednjim gradskim linijama. Autobus koristi veliki motor s izravnim pogonom od 3300 Nm za poboljšanje performansi snage, savladavajući uspone do 20% i ima odlično prilagođavanje višestrukim raznim uslovima rada. Električni turistički autobus C12E ima lagani dizajn, a kroz optimizaciju upravljanja motorom potrošnja energije vozila smanjena je za oko 10%. Vozilo ima dužino oko 12 metara i domet do 350 kilometara, što može zadovoljiti potrebe različitih scenarija kao što su prevoz putnika na kratkim i srednjim relacijama, turistička grupna putovanja i prigradski školski prevoz.

Galeriju spomenutih autobusa i vozila možete pronaći ispod:

POVEZANO:
BHBus na Busworld Europe 2023: MAN Truck & Bus
BHBus na Busworld Europe 2023: Daimler Buses
BHBus na Busworld Europe 2023: Yutong
BHBus na Busworld Europe 2023: Solaris Bus & Coach i Van Hool
BHBus na Busworld Europe 2023: Anadolu Isuzu i Iveco Bus
BHBus na Busworld Europe 2023: Otokar i Higer
BHBus na Busworld Europe 2023: BMC, Irizar i Scania
BHBus na Busworld Europe 2023: ErmisBus, Erduman, Bur-Can, JBM, Karsan i Indcar
BHBus na Busworld Europe 2023: BYD, Beulas, Golden Dragon i Arthur
BHBus na Busworld Europe 2023: Marcopolo, Ferqui, Ikarus i Ebusco