Naslovnica Novosti Nobina kupuje 76 Ebusco autobusa za Oslo

Nobina kupuje 76 Ebusco autobusa za Oslo

473
0
PODIJELI

Holandski proizvođač električnih autobusa Ebusco dobio je još jednu narudžbu od nordijskog operatera javnog prevoza Nobina, ovaj put za Norvešku. Narudžba se odnosi na 76 električnih autobusa Ebusco 3.0, koji će biti isporučeni krajem 2023. godine i koristit će se u području Osla. Posao uključuje 22 jedinice Ebusca 3.0 u verziji od 12 metara i 54 jedinice u verziji od 18 metara. Ovo će biti prvi put da će Nobina koristiti Ebusco autobuse u Norveškoj. Do sada su narudžbe Nobine za električne autobuse Ebusco sve bile za Dansku. Ebusco 3.0 je najnoviji model holandske kompanije, predstavljen 2019. godine. Model 3.0 ima laganu šasiju koja omogućava vozilu veći domet. Raniji model kompanije, Ebusco 2.2, još uvijek je u ponudi i još uvijek dobija nove narudžbe.

76 električnih autobusa koji su sada naručeni trebalo bi da koristi kompanija za javni prevoz Ruter u Norveškoj i da rade u Oslu i okolini. Nova narudžba povećat će broj Ebusco autobusa u cijeloj Nobinoj floti na 176. Ukupan broj električnih autobusa u voznom parku Nobina zapravo je mnogo veći, jer je Nobina kupila i električne autobuse od proizvođača autobusa BYD, Van Hool, MAN i Volvo. “Kao najveći operater javnog prevoza s najvećom flotom električnih autobusa u nordijskoj regiji, mi smo veoma zainteresovani za razvoj novih održivih autobusa, tehnologije i materijala iz Ebusca,” rekao je Jens Råsten, menadžer voznog parka u Nobina Grupi, govoreći o ovoj nedavnoj narudžbi.

U ostalim nordijskim zemljama, Ebusco autobusi će biti na putu i u Švedskoj. Njih je u junu ove godine naručila kompanija za javni prevoz Svealandstrafiken. Baš kao i ova najnovija narudžba u Norveškoj, nedavna narudžba u Švedskoj je također za novi model 3.0. Kao što je gore rečeno, raniji model se i dalje pokazuje popularnim, a 90 primjeraka 2.2 modela je trenutno u narudžbi za Berlin s opcijama za mnogo više u narednih 12 mjeseci.